Permanent hårborttagning med IPL

  • Vi erbjuder permanent hårborttagning med IPL (intensivt pulsat ljus).
  • Under en behandling försvinner de aktiva hårsäckarna och det vilande hårsäckarna blir kvar.
  • Efter varje behandling får du mindre hår, men för att allt får ska försvinna behövs ofta flera behandlingar.
  • Hårsäckarna som har tagits bort kommer inte tillbaka.
  • Vanligtvis har man mellan 4- 10 växtfaser och det krävs lika många behandlingar för att bli helt hårfri.
  • Du kan använda behandlingen för att få glesare hårväxt och för att kunna raka dig mer sällan eller för att bli helt hårfri.
  • Innan behandlingen ska du inte ha vaxat eller plockat området på 3 veckor.
  • Du förbereder dig genom att raka området några timmar innan eller kvällen före din behandling. Du ska inte vara brun av solen eller från brun-utan-sol när du gör behandlingen.
  • Du kan göra behandlingen med ca 2 veckors mellanrum men det gör ingenting om det går längre mellan varje behandling.

Frågor och svar om permanent hårborttagning

Hårväxt där man absolut inte vill ha det, kan vara psykiskt påfrestande för många. För andra ses permanent hårborttagning som en ren skönhetsbehandling. Andra metoder för att ta bort oönskad hårväxt som till exempel rakning, epilering, plockning och vaxning är bara tillfälliga metoder som ofta ger inåtväxande hårstrån, finnar och hårsäcksinflammationer. Det kan göra att huden blir irriterad man kan även få röda/lila märken som tar lång tid innan de försvinner. Många tror att till exempel vaxning tar död på håren eftersom man drar ut hårstråna, detta stämmer inte. Förklaringen är helt enkelt bara att det tar tid innan vissa hår bildas på nytt. De hårsäckar som behandlats med permanent hårborttagning kommer inte tillbaka vilket gör att du slipper problem med inåtväxta hårstrån och liknande.

När du rycker ett hårstrå med vaxning eller pincett kan det ta veckor, ibland månader innan just det håret har bildats och växt ut igen. Ibland delar ett hårstrån “utgångshål” med ett eller flera andra hårstrån, då är det svårt att avgöra vilket hårstrå som är vilket.

Vi har permanent hårborttagning med hjälp av ljusbehandling IPL (intensivt pulserande ljus). Metoden bestäms utifrån vad som passar din hud och hårtyp bäst. En effektiv och påkostad IPL utrustning är mycket mer effektiv, prisklasserna varierar på en laserapparater från 100.000 kronor till flera miljoner kronor. Givetvis levererar en bättre och mer påkostad laserapparater mer resultat.

Kroppen bär på otroligt många hårsäckar, mer än vi kan se med blotta ögat. Vid behandling med IPL försvinner alla aktiva hårsäckar, som existerar för tillfället. Kroppen har fler vilande hårsäckar som man inte kommer åt vid just det tillfället. Ungefär 4-10 växtfaser är vad varje människa har, dessa kan liknas som olika “omgångar” med hår som byter av varandra.

Efter utförd behandling, tar det ca 14 dagar innan hårstråna stöts bort av kroppen. Vanligtvis efter detta, är patienten nästintill hårfri i en veckas tid eller mer, innan de vilande hårsäckarna blir aktiva i nästa omgång. När nästa omgång med hår är utväxt – är det dags för nästa behandling. Efter ca 4 – 10 behandlingar är man permanent hårfri på området.

När Du kommer första gången för permanent hårborttagning i Malmö, kommer ultraljudsgelé som är smak och färglös att appliceras på det rakade område som skall behandlas. Det tar någon minut för en överläpp eller armhåla. Bikinilinje ca 10 minuter, och en rygg ca 30 minuter. Efter en behandling syns i regel ingenting, en del känsliga hudtyper kan ha lätt rodnad i ca 1 timmes tid.

Allt hår som befinner sig i den aktiva, alltså allt hår som växer på området för tillfället försvinner efter varje ny behandling. Beroende på hur många växtfaser du har så försvinner ca 10-40 % av alla hår som finns tillgängliga att växa på området.

Det beror på hur mycket behåring som finns, vilken kroppsdel som skall behandlas, och vilken färg håren har. Desto mer behåring som finns på detta område, ju fler behandlingar krävs innan området är helt fritt från hår.

Om det bara är ett fåtal tjocka hårstrån, till exempel på hakan, brukar alla försvinna efter första eller andra behandlingen. Det vanligaste för ett område som underbenen är 6-7 behandlingar innan man är helt hårfri.

Mörka hudtyper är lite mer svårbehandlade, eftersom IPL / lasern reagerar på den mörka huden. Vid behandling av mörk hud, reduceras styrkan och en speciell inställning görs på lasern, eftersom en mörk hy riskerar att brännas vid för hög intensitet. Eftersom en sänkning görs, blir resultatet att mörka personer behöver någon extra behandling – då inte lika många hårsäckar utrotas vid varje behandling.

Du kan även välja att reducera hårväxten på ett område, detta görs ofta på män som vill tunna ut hårväxten på bröst, rygg eller mage. Eller kvinnor som får mycket inåtväxande hårstrån på bikinilinjen, väljer ofta att göra 3-4 behandlingar för att kunna raka mer sällan, och ej få hårsäcksinflammationer m.m.

Håren som är borttagna med IPL kommer aldrig tillbaka senare i livet.

IPL känns som en varm värmepuls med lätta stickningar på de områden som har väldigt kraftig behåring, t.ex. underben, armhåla. Ju mindre hår som finns, desto mindre värme upplever du under behandlingen.

Vi har stark bedövningskräm för t.ex. brasiliansk hårborttagning, som gör behandlingen smärtfri.

Om en person har mycket hårväxt som är aktiv, finns det oftast underliggande orsaker till detta.En del personer har aktiv hårväxt, som kan vara en följd av hormonell obalans. Sjukdomstillstånd som PCOS, drabbar mer än 1 av 10 kvinnor. Det är ett relativt ofarligt tillstånd, men kan leda till ökad behåring, oregelbundna och smärtsamma menstruationer, Acne, bukfetma etcetera. Ökad behåring kan även uppstå vid långvarig stress, graviditet, klimakteriet, pubertet eller användning av preparat såsom p-piller. Alla dessa tillstånd interagerar med vår hormonbalans i kroppen. Matintag finns som bevis enligt vissa studier, men långt ifrån orsaken till alla de hår och hudproblem vi har idag.

Gråa och vita hår är inte särskilt mottagliga för behandling. Dessa saknar pigment (färg) som behövs för att absorbera strålarna från IPL apparaturen. Men, om det finns lite pigment i hårstråna är det absolut värt att ge behandlingen en chans. Mycket mörkhyade personer avråds även, då huden riskerar att brännas. Mörk hy absorberar strålarna från IPL, istället för hårsäcken. Det finns många som hävdar att de kan behandla vita hårstrån, och väldigt mörk hy. Även om vetenskapen, och de bevis som finns genom studier, visar på alla motsatser. Om du är osäker på om du kan behandla dig, boka en tid för undersökning (Konsultationsarvode 300 kr).

Innan du kommer för en behandling, skall håren rakas med rakhyvel så kort som möjligt. Om en del av håret finns kvar, kommer detta resultera i sämre behandlingsresultat, och huden kan skadas. Rakning några timmar, eller kvällen innan behandling är att rekommendera. Då hinner huden lugna sig lite innan behandlingen. Behandling kan ej utföras om du har vaxat bort håret 3 veckor innan behandlingen. Då måste du avvakta innan det bildats hårsäckar, annars betalar du för en behandling som ej ger 100 % resultat.

Man bör avstå från att sola i synnerhet innan behandling, men även under tiden man behandlar sig. Eftersom huden då blir brun, och denna absorberar då strålarna från IPL apparaturen. Detta kan resultera i rodnad eller skorpor/fjällning från behandlingen. Detta är en indikation på att du varit för brun. Återigen, Du får bäst resultat när du är som ljusast i huden, så avvakta med solning eller rådfråga oss kring din solsemester etcetera.

Man kan vistas i sol efter behandling i viss mån, under rekommendation att bära lämplig solskyddsfaktor. Informera oss om du skall på solsemester, eller har frågor innan eventuell påbörjad behandling. Om du skulle sola mellan två behandlingar, måste du tala om detta för behandlande personal. Då kommer intensiteten att sänkas vid nästkommande behandling. Om du ej talar om detta, kan olyckan vara framme. Oftast blir behandlingen uppskjuten tills du tappat lite av solbrännan, eftersom vi inte vill sänka till lägre styrkor som ger sämre resultat. Personer som inte blir väldigt bruna eller aktivt solar, får lov att komma under solmånaderna till oss för behandling. IPL ska alltid användas med så hög styrka som möjligt – utan att huden skadas. Då får du som patient hos oss – de bästa resultaten.

Gradvis försvinner håret med vår effektiva IPL hårborttagning
Så fungerar IPL hårborttagning