Borttagning av leverfläckar, födelsemärken, pigment och hudutväxter

Vill du ta bort leverfläckar, födelsemärken, pigmentfläckar, vårtor, mindre blodkärl eller någon annan hudutväxt?

  • Alla fläckar undersöks enligt Cancerförbundets riktlinjer ABCDE.
  • Det flesta ofarliga fläckar går att ta bort med laser.
  • Vi har inga fasta priser för borttagning. Istället får du ett pris efter att ha skickat bild till tidsbokning@laservanish.se. Priset du får är ett fullbortagningspris, vilket innebär att alla nödvändiga behandlingar för att uppnå det optimala resultatet ingår.
  • 1-4 behandlingar krävs beroende på hur fläcken ser och hud djupa rötterna är. Vanligen är det ca 3 veckor mellan behandlingarna.
  • Behandlingen går snabbt och upplevs ofta inte som smärtsam. Om man vill kan man lägga bedövningskräm som till exempel Emla kräm 1-1,5 h innan besöket (Emla köps på apoteket).
  • Efter behandlingen får du en skorpa, som du inte ska pilla av utan låta falla av själv. Det gör den vanligen efter 7-14 dagar.
  • Undvik att utsätta det behandlade området för sol den första tiden.
  • Har man en gång fått pigmentfläckar så har det blivit som ett “ärr” under huden. Dessa “ärr” är som små klumpar med pigmentceller som samlas under huden och skapas dessa starka fläckar. När det kommer till pigment så är det väldigt viktigt att vara observant på att, trots behandling, så är risken stor att de kommer tillbaka om man inte använder mycket högt solskydd eller om man vistas mycket i solen.
  • Efter borttagning har den nya huden där fläcken suttit ofta en rodnad som försvinner helt med tiden.

Frågor och svar om behandlingen

Leverfläckar och födelsemärken kan ha en rad olika färgnyanser. En del är rödaktiga till färgen, andra är hudfärgade, bruna eller nästan svarta.

Hudfärgade och ljusare fläckar som sticker upp från hudens yta är lättast att behandla och försvinner nästan alltid utan att man ser var var det har suttit. Alla fläckar undersöks innan behandling.
För det fläckar som bedöms ha risk att utveckla malignt melanom ( så kallat “farliga fläckar” ) avråder vi patienten att ta bort dessa med laser. Istället rekommenderar vi remittering av analys eller operation. En del kunder avråds från behandling av oss av även ofarliga fläckar. Detta eftersom vi bedömer att förmågan till läkning är dålig och det därför kan bli ett fult märke där fläcken har suttit. Saker som kan ha betydelse i detta är var fläcken sitter och framförallt hur känslig hy du har.

Vi undersöker alltid alla fläckar undersöks enligt Cancerförbundets riktlinjer ABCDE.

Om du vill veta ifall din fläck är lämplig för borttagning, vänligen sänd en bild till vår mailadress foto@laservanish.se eller boka en konsultation för 300 kronor.

Vi ger alltid pris på fläckarna utifrån skickad bild eller konsultation. Allt beror på vilken typ av fläck du har, alla måste behandlas olika. Våra priser är för full borttagning. Alla eventuella återbesök och putsningar/korrigeringar ingår i priset.

När man skär bort fläckar så blir det alltid ett missprydande ärr efter ingreppet. Ärret blir ofta större än själva fläcken var. Det kan ta många år innan dessa ärr förbättras, och en del försvinner aldrig. Det är mer effektivt att behandla med laser eftersom det då bara är själva fläcken som tas bort. Den vävnad som är utanför fläcken behandlas inte och det gör att det behandlade området kan läka fortare utan ärrbildning. För att slutresultatet ska bli slätt, och man inte ska se var fläcken suttit, behövs området oftas putsas/korrigeras med laser. Detta görs i efterhand och besöket bokas redan när du är hos oss för borttagning av fläcken.

Fläcken behandlas med Co2- laser (koldioxidlaser). I vissa fall behandlas även rötterna av fläcken. Själva behandlingen tar bara några minuter per fläck.

Det allra flesta upplever inte att behandlingen är smärtsam eller att dom har behov av bedövning. Behandlingen tar också bara några minuter per fläck. Men om du vill kan du lägga bedövningskräm, som till exempel Emla kräm som köps på apoteket. Sätt på krämen ca 1-1,5 timme innan besöket. För bästa effekt sätt på plastfolie från köket ovanpå krämen med hjälp av hudtejp. Detta hindrar krämen från att oxidera.

Ytliga leverfläckar eller pigmentförändringar skjuts med en laser som förstör pigmentet i dem. Djupare fläckar avlägsnas genom förångning/kirurgisk borttagning med laser. Vid återbesök putsas/korrigeras/slipas området där fläcken suttit.

Du får instruktioner av eftervård vid behandling. Det går bra att duscha ett par timmar efter behandlingen. Sårskorpan brukar sitta 7-14 dagar och det är viktigt att den får trilla av själv. När sårskorpan har trillat av är det vanlig hud där fläcken suttit, men området kan ha en viss rodnad,

Du ska inte sola på området den första tiden eftersom det finns risk för pigmenteringar på den nya huden på det område som är behandlat. Området ska täckas med tejp/plåster och solskyddsfaktor 50 eller Mepiform plåster när du är ute i solen eller solar solarium.

Har man en gång fått pigmentfläckar så har det blivit som ett “ärr” under huden. Dessa “ärr” är som små klumpar med pigmentceller som samlas under huden och skapas dessa starka fläckar. När det kommer till pigment så är det väldigt viktigt att vara observant på att, trots behandling, så är risken stor att de kommer tillbaka om man inte använder mycket högt solskydd eller om man vistas mycket i solen.

Beroende på hur fläcken ser ut så krävs det 1-4 behandlingar för att den ska försvinna helt och/ eller göra området där fläcken suttit helt slätt. På ditt återbesök putsas/korrigeras/slipas området.

Du får ett fullbortagningspris som innebär att du bara betalar första gången du kommer oavsett hur många behandlingar som krävs för att ta bort din fläck och göra området slätt.

Direkt efter behandlingen kommer området att få en kraftig rodnad och kan brännas lite under ett par timmar.Innan sårskorpan har bildats kan det behandlade området också blöda lite och även “svettas” gul genomskinlig vätska.

Innan sårskorpan bildas kan fläckar som sitter ytligt på huden svullna upp och fläckar som sitter djupare kan det se insjunkna ut. När sårskorpan har bildats efter några timmar ser området ut som ett vanligt sår som är ungefär lika stort som fläcken var.

Ca 2-3 veckor efter behandlingen är det behandlade området läkt. Det är vanligt att ha en rodnad i ca 1 – 2 månader där fläcken suttit, innan området får samma färg som resten av huden. En del personer med känslig hy, och djupt sittande fläckar kan ha rodnad i upp till 3-4 månader eller mer efter behandling. Men så pass länge är väldigt sällsynt. Detta är ofarligt, och är något som med tiden försvinner. Det är svårt att veta säkert vilka fläckar som ger en rodnad långt efteråt. Ibland kan vi dock ana att det kan bli så utifrån fläckens utseende, och då berättar vi det innan vi påbörjar behandlingen. En del hudtyper kan också vara lite ljusare eller mörkare på det behandlade området under ett par månader efteråt. Området som kan ha en annan färg är ungefär så stort som fläcken var och kommer alltså med tiden att få samma färg som resten av huden.