Se aktuella kampanjer hos Laservanish!

Laserbehandling mot nagelsvamp

Ihärdig och återkommande nagelsvamp på tånaglarna är ett vanligt bekymmer för många. Hos Laservanish behandlar vi effektivt nagelsvamp med YAG-laser. 

Svampinfektion i tånaglarna

Svampinfektioner är vanliga i stora delar av den naturliga världen. Hos människor förekommer svampinfektioner när en invaderande svamp tar över ett område i kroppen och är för mycket för immunsystemet att hantera. Det finns också vissa svampar som lever naturligt i människokroppen. 

Liksom många mikrober finns det användbara svampar och skadliga svampar. När skadliga svampar invaderar kroppen kan de vara svåra att döda, eftersom de kan överleva i miljön och återinfektera personen som försöker bli av med svampen.

Nagelsvamp är en vanlig infektion i tånaglarna. Det är smittsamt, så det kan ofta börja i en tånagel och spridas till flera andra.

Varför får man nagelsvamp?

Svampinfektioner i naglarna kan orsakas av olika svamporganismer. De vanligaste orsaken är en typ av trådsvamp som kallas dermatofyt. Dessa svampar finns inte naturligt i huden utan kan överföras via husdjur eller fuktiga golv i gym eller badhus. Infektionen kan också komma från fotsvamp som sprider sig till naglarna.

Vem riskerar att drabbas av nagelsvamp?

Svampinfektion kan utvecklas hos människor i alla åldrar, men det är vanligare hos äldre vuxna. När nageln åldras kan den bli spröd och torr. De resulterande sprickorna i naglarna gör att svampen kommer in. Andra faktorer såsom minskad blodcirkulation till fötterna och ett försvagat immunsystem kan också spela en roll.

Exempel på riskfaktorer för att drabbas av nagelsvamp: 

 • Äldre personer p.g.a sämre blodcirkulation och långsammare växande naglar.
 • Kraftig svettning.
 • Att gå barfota i fuktiga gemensamma badhus, gym, duschrum.
 • Har tidigare haft fotsvamp/nagelsvamp.
 • Om du har en mindre hud eller nagelskada.
 • Hudtillstånd så som psoriasis ökar risken.
 • Om du har diabetes, cirkulationsproblem eller ett försvagat immunsystem.

Hur vet jag om jag har nagelsvamp?

Nagelsvamp är ett vanligt tillstånd som börjar som en vit eller gul fläck under spetsen på nageln eller tånageln. När svampinfektionen går djupare kan nagelsvamp få din nagel att missfärgas, bli tjockare och smulas vid kanten. Det kan också spridas och påverka flera andra naglar. Även om nagelsvamp kan påverka fingernaglar är det vanligare på tånaglarna.

Typiska symptom hos naglarna är: 

 • Förtjockad nagel
 • Vitaktig eller gulbrun nagel
 • Skör, smulig eller trasig nagel
 • Förvrängd i form
 • En mörk färg, orsakad av skräp som byggs upp under nageln
 • Luktar illa
Ta bort nagelsvamp med laser.

Kostnadsfri konsultation via e-post

Vi erbjuder alltid kostnadsfri konsultation via mail. Om du hellre önskar konsultation på plats i vår klinik kostar det 300 kr. Tänk på nedanstående så att vi lättare kan göra en korrekt bedömning angående behandling och pris.
 
 1. Ta foto osminkad och i dagsljus.
 2. Markera gärna området eller de områden i bilden du önskar behandla.
 3. E-posta bild och beskrivning till foto@laservanish.se.

Behandling med laser mot nagelsvamp

Hos Laservanish behandlar vi nagelsvamp med YAG-laser. Med laser kan man effektivt behandla nagelsvampsinfektioner. Tack vare att svampcellerna absorberar laserljuset kan man selektivt värma upp och döda svampcellerna utan att skada din vanliga hud och naglar runtomkring. 

På grund av svampinfektionen blir nageln deformerad och eventuellt tjock. Därför filas naglarna ner innan behandlingen så att laserljuset kan tränga ner i behandlingsområdet.  

Nd:YAG-laser bestrålar hela nageln. Under denna behandling kan man känna en lätt värmekänsla på tårna. Laserpulser skickas också omkring nagelbädden och eventuellt över fingret eller tån. Ofta har svampinfektionen arbetat sig långt utöver nagelbädden och måste elimineras i alla vävnader. Därför behandlar vi samtliga naglar på händer eller fötter så att ingen svampinfektion missas. Under själva behandlingen kan man känna lite obehaglig och stickande värme när laserljuset appliceras.

Att tänka på före och under behandlingsperioden

Fila naglarna före varje behandling

Samtliga naglar på antingen fötter eller händer måste filas ORDENTLIGT på ovansidan av alla tånaglar (samtliga behandlas) 48 timmar eller 72 timmar innan behandling. Vi filar EJ på plats i kliniken då nagelsvamp är oerhört smittsamt (Om kund kommer på behandlingstiden med ofilade naglar tillkommer det en debitering för bokad tid men att behandling ej kan genomföras.)

Tvätta fötterna

Fötterna måste tvättas samma morgon som de ska behandlas, med tvål och vatten – ingen lotion på fötterna.

Laser och nagellack är en effektiv kombination mot nagelsvamp

Samtliga naglar på antingen händer eller fötter behandlas med nd:YAG-laser, styrka ställs in och olika mängder pulser jobbar på matrix/där det produceras ny nagel och också på ovansidan av hela nageln. nd:YAG-lasern har som uppgift att bränna bort sporer från nagelsvamp, så att de hjälper till att ta död på svampen mer intensivt än vad man kan göra med vanligt nagellack mot nagelsvamp. Detta i kombination med kontinuerlig användning av rekommenderat nagellack leder till väldigt bra resultat.

Hur snabbt syns resultat efter nagelsvampsbehandling? 

Eftersom det tar tid innan en ny friskare nagel har växt ut kan inte resultatet bedömas omedelbart. Vi rekommenderar att börja med 3 behandlingar, men i vissa fall kan det behövas en ytterligare kur á 3 behandlingar eller någon enstaka behandling för att helt bekämpa nagelsvampen. 

Observera att en deformerad nagel från nagelsvamp eller pigment som har uppkommit ej kan åtgärdas, nageln tar permanent skada av nagelsvamp och vid upptäckt av nagelsvamp är det oerhört viktigt med omedelbar behandling. Om tår behandlas så tar det cirka 6 månader till 1 år tills den nya nageln växer ut (tånaglar växer långsammare än naglar på händerna).

Våra rekommendationer

Startpaket på 3 behandlingar

För bästa resultat rekommenderar vi alltid ett startpaket med 3 behandlingar under en period på drygt 8 veckor (laserbehandling med 1-2 veckors mellanrum). Beroende på mängd nagelsvamp kan antalet behandlingar behöva utökas till 4-6 stycken. 

Laser i kombination med nagellack

I kombination med laserbehandlingen ska även behandlingsnagellack användas kontinuerligt under behandlingsperioden och filning 48-72 timmar innan nästkommande laserbehandling.

Kombinera med fotbad

Vi rekommenderar också ett fotbad med lika delar vatten och äppelcidervinäger i 20 min dagen innan den bokade behandlingstiden eller i samband  med filning av naglarna. 

Vårkampanj: Kur mot nagelsvamp

Under perioden 15 mars till 31 maj 2023 erbjuder vi extra bra rabatt på vår rekommenderade kurbehandling mot nagelsvamp. 

I kuren ingår 3 behandlingar: Nu för endast 4.300 kr (ord. pris 5.300 kr) 

Vid köpet ingår också startkit med nagellack som ska användas under behandlingsperioden.

Laserbehandling mot nagelsvampPris
1 kur med 3 behandlingar (inkl. start-kit)5.300 kr
OBS! Ångerrätt och bytesrätt gäller ej för köpta behandlingspaket.