Se aktuella kampanjer hos Laservanish!

Ta bort oönskade tatueringar med laser

För dig som vill ta bort din tatuering utför vi tatueringsborttagning med Q-switchad Nd:Yag laser och Picolaser. 

Kan alla tatueringar tas bort?

Alla tatueringar går att ta bort, men vissa är lättare än andra. Antalet behandlingar som krävs är svårt att avgöra innan någon behandling gjorts, men vanligtvis behövs mellan 4 och 10 behandlingar. Tatueringen bleks gradvis mellan behandlingarna allt eftersom kroppen själv transporterar bort bläcket så det går lätt att se effekten efter varje behandling.

Hur lång tid tar det att ta bort en tatuering?

Störst och snabbast resultat ser man om tatueringen har mycket pigment i de översta hudlagren, men att det krävs tålamod och tid för kroppen att bryta ner en djupliggande tatuering. De pigment och metaller som finns i tatueringen kan sitta djupt och tar därmed tid. Det finns också individuella skillnader på hur kroppen reagerar på lasern, hur snabb kroppens nedbrytning av celler är, samt vilka pigment och metaller som använts för tatueringen (olika pigment och metaller reagerar olika på laserbehandlingen). Normalt har man minst 4-8 veckor mellan varje behandlingstillfälle. Har man tätare än 4-8 veckor mellan behandlingarna behandlas samma partiklar som förra behandlingen, vilket gör behandlingen onödig och i värsta fall gör den mer skada än nytta. Det gör att det vanligtvis tar mellan 6 och 18 månader att helt ta bort en tatuering.

Ger laserbehandling av tatueringar ärr?

Tatueringsborttagning i sig ger inga ärr, men det kan finnas ärr i som uppkommit när man blivit tatuerad som tidigare varit dolda. Tålamod och noggrannhet av skötsel och rekommendationer i samband med behandlingar är det viktigaste för ett bra resultat. Undvik sol 1 månad före och 1 månad efter behandlingen. Täck över det behandlade området när du är utomhus. 

Bedövning vid borttagning av tatuering

Applicering av bedövningssalva görs ej av Laservanish utan kunden ansvarar för detta själv genom att applicera det i 60 minuter innan avsatt tid med plastfolie ovanpå salvan så att bedövning kan torka in i huden och bedöva området. Utan folie så torkar salvan ut snabbare och effekten av smärtlindringen minskar.

Starkare bedövningssalva kan köpas från oss på Laservanish. En tub kostar 125 kr och ska appliceras 30 minuter innan bokad behandlingstid. 

Detta gäller alla tatueringsborttagningar inklusive tatueringar på ögonbryn. Obs! För tatueringar på ögonlock bör ej bedövningssalva användas nära franskanten då det finns stor risk att bedövningssalva av misstag hamnar i ögat.

Vad kostar det att ta bort en tatuering?

Exakt pris på just din behandling får du vid undersökning på plats i vår klinik (kostnad 300 kr) alternativt att du mailar ett fotografi på din tatuering för en kostnadsfri bedömning. Som exempel kostar färgade tatueringar vanligtvis mer då behandlingen måste utföras med 2 olika linser på lasermaskinen. 

Ta effektivt bort tatueringar med laser

Frågor och svar om tatueringsborttagning

Alla tatueringar går att ta bort, då lasern anpassas efter varje enskild behandling.

Vi använder Q switchad Nd:yag laser även kallad Picolaser. Dessa är de mest beprövade, säkraste och utvecklade metoden för att avlägsna en tatuering.

Vid en behandling slår en laserstråle sönder pigmentet i tatueringen utan att skada själva huden. Varefter kroppen transporterar bort pigmenten/färgen.

Vid en tatueringsborttagning används låga frekvenser eftersom höga frekvenser kan ge vävnadsskador.
Gradvis höjs intensiteten, allt eftersom pigment försvinner.

Laserstrålen hittar färg i tatueringen genom absorption, detta är anpassat efter våglängden på lasern. Olika våglängder har vi till borttagning av svarta, respektive tatueringar med annan färg. Svarta pigment absorberas av en våglängd på 1064 nm, samt röda pigment etc. av 532 nm.

Det är väldigt olika hur behandlingen upplevs. Det känns ungefär som en gummisnodd som snärtar med lätt värme på huden. Vissa områden på kroppen känns mer än andra, och en del personer märker knappt av känslan under behandling. Vi använder is för att kyla ner området efter en behandling.

Bortforslingen av bläckets pigment sker med blod, celler, lymfa och kroppens egna processer efter utförd behandling. För att kroppen ska hinna med denna process bör det därför gå minst 4-8 veckor mellan varje behandling. Om det går längre tid, är detta absolut ingenting negativt. Ibland är det klokt att lämna lite längre uppehåll mellan behandlingarna, så att kroppens mer långsamma processer får chans att forsla bort partiklarna längre ner i huden. Detta görs över sommarmånader, eller när patienten skall på solsemester. Då brukar de blekna markant eftersom tatueringen får en längre “semester”.

Gradvis för varje behandling blir din tatuering ljusare – och när det endast återstår en skugga, så behandlas denna en sista gång.

Som med alla behandlingar varierar resultatet mellan olika individer pga. individuella förutsättningar och därmed kan antal behandlingar som behövs och slutresultatet att variera.

Om det inte hinner gå minst ett par veckor, så skjuter lasern på samma partiklar ytterligare en gång, vilket är onödigt och kostnadsineffektivt.

Du bör räkna med minst 6 månader för borttagning av en tatuering (även kosmetiska tatueringar såsom ögonbryn, eyeliner). Större tatueringar med mycket färg kan ta upp till 18 månader eller mer. Alla färgstarka bläck innehåller mycket metaller såsom järn, koppar, kadmium, bly etc. Ingen tatueringsfärg är den andra lik, alla har enormt olika uppbyggnad. Vid analys av bläcket, så ger detta oss endast information om uppbyggnaden av det. Behandlingen kan inte påskyndas, eftersom det är kroppen som har svårt att forsla bort dessa ämnen.

Vi försöker hjälpa folk att ta bort sina tatueringar som de ångrar. Men kan inte stå till svars för tatuerarens jobb då han/hon använt bläck som är nästintill omöjligt att behandla även för de mest effektiva laserapparater på marknaden. En del tatueringar sitter så djupt att strålarna knappt når genom huden. Detta kan vara bra att komma ihåg som kund, tålamod är viktigt. Din tatuering försvinner inte på några veckor, och slutresultatet är viktigast. Om en borttagning skulle påskyndas för kraftigt, behandlas för starkt, eller om patienten missköter tatueringen – resulterar detta sannolikt i ärrvävnad.

Som med alla behandlingar varierar resultatet mellan olika individer pga. individuella förutsättningar och därmed kan antal behandlingar som behövs och slutresultatet att variera.

Allt beror på storlek, djup, mängden färg och färgerna som din tatuering innehåller. Alla färger är olika, även de av samma nyans. Om du till exempel har tre svarta tatueringar så kan de kräva olika många behandlingar för att försvinna. Även om du påbörjar behandlingen på alla tatueringarna samtidigt så kommer förmodligen en av dem vara borta först, kanske till och med flera månader före det andra två.

Innehållet och mängden färg är alltså det som är mest avgörande när det gäller hur lätt det är att ta bort en tatuering. Tatueringens ålder är inte, som många tror, avgörande. Däremot är många äldre tatueringar ljusare än nya och innehåller därför mindre färg.

Som med alla behandlingar varierar resultatet mellan olika individer pga. individuella förutsättningar och därmed kan antal behandlingar som behövs och slutresultatet att variera.

Det går aldrig att gissa “hur många behandlingar som krävs” innan en tatuering skall behandlas, men en grov uppskattning kan göras. Det viktigaste är inte hur många behandlingar en tatuering kräver, utan när du påbörjar Din första behandling. . En tatuering som ej är ifylld har givetvis bättre prognos för snabbare borttagning – än en ifylld. Eftersom mängden färg är mindre.

Ibland kan en tatuering även se väldigt diffus ut, med visst genomsläpp av hudens egen vävnad. Detta innebär att bläckets barriär, är relativt tunn. Detta är väldigt positivt om man vill avlägsna den, och fort skyndar processen.

De flesta tatueringars brukar behöva mellan 4 – 10 behandlingar innan de är borta. Det finns inga regler eller riktlinjer att följa för att se om en tatuering är lätt att behandla behandlad eller inte. När du har gjort en 1-2 behandlingar är det lättare att få en uppfattning av hur många fler behandlingar som behövs eftersom vi kan se hur mycket av tatueringen som då har försvunnit.

Hur långt tid det det går mellan varje behandling är också av betydelse för hur många behandlingar som krävs. Om det går längre tid hinner mer bläck transporteras bort av kroppen mellan behandlingarna. Väntar man väldigt länge mellan varje behandling krävs det alltså ofta färre behandlingar men det tar längre tid för tatueringen att försvinna

På fem års tid skulle det till exempel vara möjligt att ta bort en väldigt stor och mörk tatuering, på ca 5 behandlingar. Men det flesta vill att tatueringen ska försvinna snabbare än så och därför krävs betydligt fler behandlingar.

Som med alla behandlingar varierar resultatet mellan olika individer pga. individuella förutsättningar och därmed kan antal behandlingar som behövs och slutresultatet att variera.

Det går att ta bort alla tatueringar helt och hållet med Q switchad Nd:yag laser/Picolaser
hos oss. Det är viktigt att man tar bort sin tatuering på en klinik som gör detta korrekt eftersom behandlingen annars kan orsaka ärrbildning.

Bäst resultat får man på svart färg. Andra färger går bra att ta bort, men behandlas separat eftersom de kräver en annan våglängd för absorption. De mest svårbehandlade färgerna är Grönt, Blått och Gult i vissa fall. De kan också försvinna snabbare om det ligger små kvantiteter av dem, detta märker man när man påbörjat behandlingen av dem.

Bäst resultat av behandlingen får personer med ljus hy. Väldigt mörkhyade personer kan få en tillfällig pigmentstörning i huden som följd av behandlingen. Detta ses som lite ljusare områden under ett par månaders tid.

För 20 år sen använde man Rubinlaser, Koldioxidlaser, mekanisk borttagning eller kirurgi och detta gjorde att man fick ärr efter borttagningen. Idag är det annorlunda.
Att ta bort en tatuering hos oss ger ingen ärrbildning eftersom Q switchad Nd:yag laser/Picolaser inte orsakar några ärr så länge lasern används korrekt.
Ibland finns det det dock ärr i tatueringen som kommer redan från när tatueringen gjordes. Ibland kan man se ärren redan från början i form av upphöjningar i tatueringen men ibland döljs ärren och syns inte förrän man har tagit bort tatueringen. Ärrbildningen kan ha uppkommit eftersom tatueringen har gjorts väldigt djup och i flera omgångar .Men det är viktigt att tänka på att de eventuella ärren inte är orsakade av borttagningen utan att de funnits där från början och kanske inte syns förrän tatueringen är borta.
I många fall kan vi hjälpa dig att förbättra dessa ärr med hjälp av hudslipning.

Det också finns många andra typer av lasrar och metoder på marknaden som inte bör användas för att ta bort tatueringar eftersom risken för ärrbildning är stor.

Om du inte följer skötselråden du får efter behandlingen kan detta också göra att det bildas ärr eftersom detta stör läkningen. Du får till exempel inte pilla eller riva på tatueringen efter behandlingen. Det är också viktigt att du inte täcker området med plåster/ bandage eller missköter din hygien.

Det finns inget som helst negativt med att vänta väldigt länge mellan sina behandlingar. Bortsett från att Du vill bli klar så fort som möjligt, även om det inte är så enkelt. Om du gör endast 1 behandling på en tatuering, och sedan upphör att göra behandlingar – så kommer mer 50% vara försvunnen inom 2 – 3 år. Bläck transporteras bort väldigt långsamt, och väldigt långt efter en behandling är gjord. Om man önskar göra en effektiv och så snabb borttagning som möjligt, så behöver en tatuering behandlas med jämna mellanrum. Med jämna mellanrum menas, att kroppen hinner återhämta sig och transportera bort mycket av färgen mellan varje session.

Efter den första behandlingen, får man väldigt ofta ett nästintill prickigt utseende. En del tatueringar ger inte så goda resultat i början av vissa anledningar, såsom tjock barriär av bläck och metallinnehåll. Dessa brukar generera några behandlingar, innan de plötsligt kommer igång med sina processer och ger väldigt synbara resultat. Tålamod är huvudingrediensen för ett lyckat resultat vid borttagning av tatuering.

Allergiska reaktioner: Allergiska reaktioner på det pigment som frigörs i kroppen är mycket sällsynta, men kan förekomma i mindre än 1 % av fallen. Lasern kan aldrig påverka kroppen eller omkringliggande vävnad, den påverkar endast tatueringsfärgen. Om du skulle få en allergisk reaktion, så är detta övergående. Det kan karaktäriseras av svullnad, blåmärke, rodnad eller klåda.

Det är inte helt ovanligt att pigmenten i tatueringen framhävs mer 1-2 dagar efter behandlingen och att det behandlade området kliar. Detta är helt normalt och är ett tecken på att pigmenten har reagerat på laserbehandlingen och processen påbörjats. 

Tatueringsborttagning med laser bör också undvikas vid förkylnings- och virussymptom då detta kan påverkar läkningsprocessen.

Vi rekommenderar ej tatueringsborttagning vid graviditet då processen påverkar hela kroppen. Vi kan inte bekanta oss med pigment och metaller som finns i tatueringar som görs i utlandet, de kan vara cancerframkallande eller skada fostret utan vår vetskap.

Undvik sol 1 månad före och 1 månad efter behandlingen. Täck över det behandlade området när du är utomhus. 

Vid behandlingen bör man ej ha ett virus eller annan sjukdom då detta kan förlänga läkningsprocessen och genomförandet av behandlingen.

Före- och efterbilder: Tatueringsborttagning