Se aktuella kampanjer hos Laservanish!

Fordyce Spots

Fordyces spots eller synliga talgkörtlar kan uppkomma på flertal olika kroppsdelar som t.ex. ögon, överläpp och könsdelar. 

Behandla Fordyce Spots runt ögonen

Vi tar bort synliga talgkörtlar

Om du drabbats av Fordyces spots eller synliga talgkörtlar är det inte ovanligt att läkare och hudterapeuter ej lyckas identifiera dessa korrekt. Dessa små utväxter är ljusa eller gulaktiga knottror som varierar mellan 1-3 mm i diameter. En del kan vara röda eller lila och lättblödande. Om du är osäker på vilken typ av hudåkomma du har, kontakta gärna oss för en undersökning eller maila ett fotografi över ett mindre område för diagnos.

Fordyce Spots är ett kosmetiskt bekymmer

Vanligtvis blir Fordyce Spots först till ett bekymmer när de uppkommer på t.ex. överläpp, förhud, penis eller pung. De kan uppkomma även på de kvinnliga genitalierna såsom inre blygdläppar. Vi behandlar dessa talgkörtlar med CO2-laser (koldioxidlaser). Fordyce Spots är ej associerade med något sjukdomstillstånd utan de är endast ett kosmetiskt problem. De kan dock  ibland orsaka blödning vid samlag om de är placerade på könsorganen men detta är helt ofarligt.

Så här behandlas Fordyce Spots

Vi använder en stark bedövningskräm som appliceras ungefär en timme innan behandlingen utförs. Detta är fullt tillräckligt för att du ej skall känna obehag under ingreppet. Ingreppet tar cirka 20 minuter och känns oftast inte alls, möjligen kan lite svidande upplevas efteråt.

Fordyce Spots på förhud och testiklar kan ibland endast reduceras och inte tas bort helt. Detta beroende på omfattning och djup. Fordyce Spots brukar vara många till antalet och oftast behövs därför vanligen 1-3 behandlingar för ett fullgott resultat. Behandlingarna utförs med cirka 2 veckors mellanrum eller längre. 

Att tänka på före och efter behandlingen

Undvik sol 1 månad före och 1 månad efter behandlingen. Dusch eller bad skall undvikas på 8 timmar efter utförd behandling gällande könsdelarna. Sexuell kontakt eller annan kontakt som innebär friktion, skall undvikas 4 dagar efter utförd behandling. Utöver detta är det daglig hygien med ljummet vatten och tvål som rekommenderas. 

Relaterade behandlingar

Intimblekning

Intimblekning

Intimblekning Kvinna I olika skeden av livet kan mörkare hudpigmentering…
Nagelsvamp

Nagelsvamp

Laserbehandling mot nagelsvamp Ihärdig och återkommande nagelsvamp på tånaglarna är…
Penila Papler

Penila Papler

Behandling av Penila Papler med laser Vi avlägsnar Penila Papler…
Xantelasma

Xantelasma

Ta bort Xantelasma runt ögonen Xanthelasma Palpebrarum är kolesterolbildningar som…