Permanent hårborttagning med Diodlaser, Alexandritlaser och IPL

Laser är den effektivaste metoden för hårborttagning

Söker du efter en metod att permanent bli av med hår på olika ställen på kroppen? Många vill bli av med generade hårväxt och framförallt hitta en permanent lösning så man för gott blir av med detta tidsödande besvär. Tänk hur mycket tid man sparar genom att slippa raka eller vaxa sig varje vecka.

För att permanent bli av med håren är laser det absolut bästa alternativet. Hos LaserVanish har vi den modernaste lasertekniken med utrustning som kombinerar flera våglängder i samma munstycke. Detta gör behandlingen både effektivare och snabbare på alla typer av hår och hud. Med modern laserutrustning klarar den allt, mörka, ljusa, grova och tunna hårstrån och alla hudfärger.  Behandlingen är näst intill smärtfri och alla hudtyper kan nu behandlas vilket inte varit fallet tidigare.

Vanliga områden att behandla med laser:

 • Ansikte
 • Rygg och axlar
 • Armar och ben
 • Bikinilinje

Så fungerar laserbehandling mot hår

Hårborttagning med laser fungerar genom att håren värms upp direkt i hårsäcken. Laserhandstycket skjuter många och snabba laserpulser samtidigt som behandlaren sveper handstycket över området. Detta gör att hårsäckarna värms upp till önskad värme för att döda näringstillförseln till hårroten. Värmen gör att hårsäcken förstörs och det inte längre kommer växa tillbaka hår på samma plats. Efter ett antal behandlingar kommer den behandlade ytan att bli fri från hårväxt.

Laserstrålarna värmer upp hårsäcken så att den slutar producera nytt hår
Laserstrålarna värmer upp hårsäcken så att den slutar producera nytt hår

Varför välja en maskin med 3 våglängder?

Genom att kombinera flera våglängder går behandlingen snabbare, ger bättre resultat och ger en perfekt balans för alla hår- och hudtyper.

Alexandritlaser (Alexandrite) 755 nmn

Alexandrite-laser rekommenderas för ljusa hudtyper (hudtyp I-III) och tunnare hårstrån. Denna våglängder har en ytligare penetration vilket gör den effektiv för ytliga hårsäckar i områden som ögonbryn och överläpp.

Diodlaser 808 nm

Diod-laser är en bra “all-round”-laser och rekommenderas för alla hudtyper, särskilt för tät hårväxt och för de första behandlingarna. Våglängderna penetrerar djupare vilket gör de ideala för behandlng av armar, ben, käkar och skäggväxt. Sämre på att ta bort de allra tunnaste hårstråna.

Nd:YAG 1064 nm

YAG-laser rekommenderas för mörka hudtyper (III-IV, V och VI). Yag 1064 nm ger också den djupaste penetrationen vilket gör dessa våglängder perfekta för områden som huvudskalp, armhålor och könshår.

Hårborttagning med alexandritelaser, diodlaser och YAG-laser
Olika hår- och hudtyp innebär att optimal behandling görs med en högkvalitativ ”multispektramaskin” med flera olika våglängder.

Boka tid för konsultation

Vänd dig till oss när du vill genomföra permanent hårborttagning i Malmö och Skåne. Kontakta oss för att boka in en första konsultation. Vi går gemensamt igenom vilken typ av hårborttagning du önskar och tillsammans lägger vi upp en behandlingsplan.

Boka din första konsultation för hårborttagning med laser hos oss redan idag!

Frågor och svar om hårborttagning med laser

Att lasra bort hår ger nästan alltid bättre resultat än motsvarande IPL-behandling. Det beror på att lasern arbetar med mer energi, har optimalare pulslängd och använder sig endast av de våglängder som är optimerade för just permanent hårborttagning. Laser-energin omvandlas till värme och förstör hårsäcken utan att skada huden. Tack vare den inbyggda kylningen i munstycket är behandlingen också mycket behagligare än motsvarande behandling med IPL.

Ja, så länge du vänder dig till en professionell klinik med modern utrustning är riskerna minimala. Laserbehandling görs med maskiner där laserstrålarna är exakt inställda för att endast påverka de hårsäckar som ska behandlas. Risken för felinställda apparater med brännskador som följd är minimal med utbildad personal och en etablerad klinik.

Med våra moderna maskiner kan nästan alla hår- och hudtyper som existerar behandlas. I undantagsfall kan det vara olämplig att behandla personer med väldigt mörk hud eller många tatueringar. I dessa fall överväger vi gemensamt alternativa behandlingsmetoder. Laserhårborttagning är särskilt effektivt mot mörkare typer av hår som lätt absorberar energin i laserljuset.

Antal behandlingar som krävs är individuellt och beror bl.a. på hud- och hårtyp och hur tillväxtcykeln ser ut för ditt hår. I genomsnitt brukar vi räkna med 3-7 behandlingar per yta för att helt bli av med hårväxten.

Tack vare handenhetens inbyggda kylsystem, kyls behandlingsområdet ner under behandlingen samtidigt som temperaturen i hårrötterna hålls hög. Kylningen gör att risken för brännskador minimeras samtidigt som att behandlingen upplevs som mer eller mindre smärtfri. Under behandlingen kan det kittlas eller stickas men det brukar inte vara värre än att man snabbt vänjer sig. Efter behandlingen kan de behandlade områdena får en viss hudrodnad och det kan hjälpa att kyla ner det behandlade området. 

Vår laserutrustning är unik på så sätt att den kan behandla med tre olika lasrar (3 olika våglängder) i ett och samma munstycke. Vilken våglängd som används beror på exempelvis vilket område på kroppen som behandlas, samt hudens och hårets pigmentering. Olika hår- och hudtyper svarar bäst på olika laservåglängder. Flera våglängder i samma maskin gör laserbehandlingen mycket effektiv vilket sparar både tid och pengar. 

Behandling kan ta allt mellan några minuter till några timmar beroende på hur stora kroppsområden som behandlas. Tiden det tar att genomföra en behandling beror på hur stor ytan är samt hur tät och grov hårväxt du har.

För att resultatet ska bli bestående måste ett flertal behandlingar göras. Normalt brukar vi räkna med omkring 3-7 behandlingar för varje yta. Håret växer i olika cykler och hårsäckarna kan endast behandlas när de är i en aktiv fas, dvs. man måste vänta tills de vilande hårsäckarna är aktiva igen. Det innebär att hårborttagning med laser måste utföras över en period av flera månader. Oftast lägger vi in behandlingar med 4-10 veckors mellanrum så att hårsäckarna hinner bli aktiva igen.

De hårsäckar som behandlas i rätt växtfas kommer inte tillbaka.  Däremot kan man med åren få grövre strån på vissa områden pga. t.ex. sjukdomar, mediciner och hormoner.

 • Efter varje behandling med laser uppstår normalt en viss hudrodnad och svullnad.
 • För att minimera risken för pigmentförändringar på den behandlade huden bör huden skyddas mot solexponering 2 veckor efter behandlingen.
 • Undvik träning, värme och bad under det första dygnet.
Före och efter bilder på laserbehandling mot hår
Så här effektiv är behandling med diod- och alexandrilaser.

Permanent hårborttagning med IPL

 • Vi erbjuder permanent hårborttagning med IPL (intensivt pulsat ljus).
 • Under en behandling försvinner de aktiva hårsäckarna och det vilande hårsäckarna blir kvar.
 • Efter varje behandling får du mindre hår, men för att allt får ska försvinna behövs ofta flera behandlingar.
 • Hårsäckarna som har tagits bort kommer inte tillbaka.
 • Vanligtvis har man mellan 4- 10 växtfaser och det krävs lika många behandlingar för att bli helt hårfri.
 • Du kan använda behandlingen för att få glesare hårväxt och för att kunna raka dig mer sällan eller för att bli helt hårfri.
 • Innan behandlingen ska du inte ha vaxat eller plockat området på 3 veckor.
 • Du förbereder dig genom att raka området några timmar innan eller kvällen före din behandling. Du ska inte vara brun av solen eller från brun-utan-sol när du gör behandlingen.
 • Du kan göra behandlingen med ca 2 veckors mellanrum men det gör ingenting om det går längre mellan varje behandling.

Frågor och svar om IPL hårborttagning

Hårväxt där man absolut inte vill ha det, kan vara psykiskt påfrestande för många. För andra ses permanent hårborttagning som en ren skönhetsbehandling. Andra metoder för att ta bort oönskad hårväxt som till exempel rakning, epilering, plockning och vaxning är bara tillfälliga metoder som ofta ger inåtväxande hårstrån, finnar och hårsäcksinflammationer. Det kan göra att huden blir irriterad man kan även få röda/lila märken som tar lång tid innan de försvinner. Många tror att till exempel vaxning tar död på håren eftersom man drar ut hårstråna, detta stämmer inte. Förklaringen är helt enkelt bara att det tar tid innan vissa hår bildas på nytt. De hårsäckar som behandlats med permanent hårborttagning kommer inte tillbaka vilket gör att du slipper problem med inåtväxta hårstrån och liknande.

När du rycker ett hårstrå med vaxning eller pincett kan det ta veckor, ibland månader innan just det håret har bildats och växt ut igen. Ibland delar ett hårstrån “utgångshål” med ett eller flera andra hårstrån, då är det svårt att avgöra vilket hårstrå som är vilket.

Vi har permanent hårborttagning med hjälp av ljusbehandling IPL (intensivt pulserande ljus). Metoden bestäms utifrån vad som passar din hud och hårtyp bäst. En effektiv och påkostad IPL utrustning är mycket mer effektiv, prisklasserna varierar på en laserapparater från 100.000 kronor till flera miljoner kronor. Givetvis levererar en bättre och mer påkostad laserapparater mer resultat.

Kroppen bär på otroligt många hårsäckar, mer än vi kan se med blotta ögat. Vid behandling med IPL försvinner alla aktiva hårsäckar, som existerar för tillfället. Kroppen har fler vilande hårsäckar som man inte kommer åt vid just det tillfället. Ungefär 4-10 växtfaser är vad varje människa har, dessa kan liknas som olika “omgångar” med hår som byter av varandra.

Efter utförd behandling, tar det ca 14 dagar innan hårstråna stöts bort av kroppen. Vanligtvis efter detta, är patienten nästintill hårfri i en veckas tid eller mer, innan de vilande hårsäckarna blir aktiva i nästa omgång. När nästa omgång med hår är utväxt – är det dags för nästa behandling. Efter ca 4 – 10 behandlingar är man permanent hårfri på området.

När Du kommer första gången för permanent hårborttagning i Malmö, kommer ultraljudsgelé som är smak och färglös att appliceras på det rakade område som skall behandlas. Det tar någon minut för en överläpp eller armhåla. Bikinilinje ca 10 minuter, och en rygg ca 30 minuter. Efter en behandling syns i regel ingenting, en del känsliga hudtyper kan ha lätt rodnad i ca 1 timmes tid.

Allt hår som befinner sig i den aktiva, alltså allt hår som växer på området för tillfället försvinner efter varje ny behandling. Beroende på hur många växtfaser du har så försvinner ca 10-40 % av alla hår som finns tillgängliga att växa på området.

Det beror på hur mycket behåring som finns, vilken kroppsdel som skall behandlas, och vilken färg håren har. Desto mer behåring som finns på detta område, ju fler behandlingar krävs innan området är helt fritt från hår.

Om det bara är ett fåtal tjocka hårstrån, till exempel på hakan, brukar alla försvinna efter första eller andra behandlingen. Det vanligaste för ett område som underbenen är 6-7 behandlingar innan man är helt hårfri.

Mörka hudtyper är lite mer svårbehandlade, eftersom IPL / lasern reagerar på den mörka huden. Vid behandling av mörk hud, reduceras styrkan och en speciell inställning görs på lasern, eftersom en mörk hy riskerar att brännas vid för hög intensitet. Eftersom en sänkning görs, blir resultatet att mörka personer behöver någon extra behandling – då inte lika många hårsäckar utrotas vid varje behandling.

Du kan även välja att reducera hårväxten på ett område, detta görs ofta på män som vill tunna ut hårväxten på bröst, rygg eller mage. Eller kvinnor som får mycket inåtväxande hårstrån på bikinilinjen, väljer ofta att göra 3-4 behandlingar för att kunna raka mer sällan, och ej få hårsäcksinflammationer m.m.

Håren som är borttagna med IPL kommer aldrig tillbaka senare i livet.

IPL känns som en varm värmepuls med lätta stickningar på de områden som har väldigt kraftig behåring, t.ex. underben, armhåla. Ju mindre hår som finns, desto mindre värme upplever du under behandlingen.

Vi har stark bedövningskräm för t.ex. brasiliansk hårborttagning, som gör behandlingen smärtfri.

Om en person har mycket hårväxt som är aktiv, finns det oftast underliggande orsaker till detta.En del personer har aktiv hårväxt, som kan vara en följd av hormonell obalans. Sjukdomstillstånd som PCOS, drabbar mer än 1 av 10 kvinnor. Det är ett relativt ofarligt tillstånd, men kan leda till ökad behåring, oregelbundna och smärtsamma menstruationer, Acne, bukfetma etcetera. Ökad behåring kan även uppstå vid långvarig stress, graviditet, klimakteriet, pubertet eller användning av preparat såsom p-piller. Alla dessa tillstånd interagerar med vår hormonbalans i kroppen. Matintag finns som bevis enligt vissa studier, men långt ifrån orsaken till alla de hår och hudproblem vi har idag.

Gråa och vita hår är inte särskilt mottagliga för behandling. Dessa saknar pigment (färg) som behövs för att absorbera strålarna från IPL apparaturen. Men, om det finns lite pigment i hårstråna är det absolut värt att ge behandlingen en chans. Mycket mörkhyade personer avråds även, då huden riskerar att brännas. Mörk hy absorberar strålarna från IPL, istället för hårsäcken. Det finns många som hävdar att de kan behandla vita hårstrån, och väldigt mörk hy. Även om vetenskapen, och de bevis som finns genom studier, visar på alla motsatser. Om du är osäker på om du kan behandla dig, boka en tid för undersökning (Konsultationsarvode 300 kr).

Innan du kommer för en behandling, skall håren rakas med rakhyvel så kort som möjligt. Om en del av håret finns kvar, kommer detta resultera i sämre behandlingsresultat, och huden kan skadas. Rakning några timmar, eller kvällen innan behandling är att rekommendera. Då hinner huden lugna sig lite innan behandlingen. Behandling kan ej utföras om du har vaxat bort håret 3 veckor innan behandlingen. Då måste du avvakta innan det bildats hårsäckar, annars betalar du för en behandling som ej ger 100 % resultat.

Man bör avstå från att sola i synnerhet innan behandling, men även under tiden man behandlar sig. Eftersom huden då blir brun, och denna absorberar då strålarna från IPL apparaturen. Detta kan resultera i rodnad eller skorpor/fjällning från behandlingen. Detta är en indikation på att du varit för brun. Återigen, Du får bäst resultat när du är som ljusast i huden, så avvakta med solning eller rådfråga oss kring din solsemester etcetera.

Man kan vistas i sol efter behandling i viss mån, under rekommendation att bära lämplig solskyddsfaktor. Informera oss om du skall på solsemester, eller har frågor innan eventuell påbörjad behandling. Om du skulle sola mellan två behandlingar, måste du tala om detta för behandlande personal. Då kommer intensiteten att sänkas vid nästkommande behandling. Om du ej talar om detta, kan olyckan vara framme. Oftast blir behandlingen uppskjuten tills du tappat lite av solbrännan, eftersom vi inte vill sänka till lägre styrkor som ger sämre resultat. Personer som inte blir väldigt bruna eller aktivt solar, får lov att komma under solmånaderna till oss för behandling. IPL ska alltid användas med så hög styrka som möjligt – utan att huden skadas. Då får du som patient hos oss – de bästa resultaten.

Gradvis försvinner håret med vår effektiva IPL hårborttagning
Så fungerar IPL hårborttagning